Vrijwilligers op viskotter schieten bootvluchtelingen te hulp

Het is hoogstwaarschijnlijk hét humanitaire vraagstuk van dit jaar: de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Vanuit de Groningse Eemshaven vertrekt dinsdag een viskotter, die moet dienen als extra paar ogen en oren op een stuk water, dat is veranderd in één groot zeemansgraf.
Technische snufjes

De viskotter is eigendom van vier welgestelde families uit Brandenburg, in de buurt van Berlijn. Zij besloten in actie te komen tegen de humanitaire ramp op de Middellandse Zee en kochten in Nederland een oude kotter. De boot is opgeknapt en uitgerust met technische snufjes, zoals een hoogwaardige radar. Het laatste snufje is dinsdag aan boord gehesen: een zeewaardige opblaasboot, die is gemaakt door een bedrijf in Uithuizermeeden.

Drukke route

De Sea-Watch, zoals de vernieuwde viskotter is genoemd, krijgt een plek op de druk bevaren route tussen Malta, Libië en Lampedusa. Door de goede radar kan ze een groot gebied in de gaten houden. Als een boot in beeld komt, kijkt de bemanning meteen of er vluchtelingen aan boord zijn en of zij hulp nodig hebben.

Basishulp

De bemanning van de Sea-Watch, die bestaat uit vrijwilligers, kan geen mensen meenemen aan boord. Wel kunnen er medicijnen en flessen water worden uitgedeeld. Daarnaast wordt meteen de Kustwacht gesignaleerd, zodat die een professionele reddingsactie kan opstarten.
De Sea-Watch bereikt naar verwachting half mei haar plek van bestemming.