Rechtszaak over illegale vuurwerkhandel uitgesteld

© LilGoldWmn/SXC Stock Exchange
De rechtszaak tegen vijf mannen, die worden verdacht van grootschalige handel in illegaal vuurwerk, is door de rechtbank in Assen uitgesteld.
De reden is dat één van de verdachten, een 40-jarige man uit Ter Apel, op dit moment vastzit in Duitsland. De Duitse autoriteiten weigeren om hem tijdelijk uit te leveren aan Nederland.
De Ter Apeler moet bovendien nog worden gehoord in de zaken van zijn vier medeverdachten uit Enschede en Emmen. Dit gebeurt binnenkort bij de rechter-commissaris.

Zeer zwaar vuurwerk

Bij vier van de vijf verdachten werd in november 2012 28.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het ging om zeer zwaar vuurwerk, dat lag opgeslagen in panden aan de Kloosterveenweg in Ter Apel en de Bokslootdwarsweg in Emmen.

Geïmporteerd uit China

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de mannen het vuurwerk via België en Polen uit China importeerden. Zij maakten voor de illegale handel vermoedelijk gebruik van het netwerk, dat zij hadden opgebouwd met hun legale handel in vuurwerk.
De vijfde verdachte is een 38-jarige man uit Enschede. Hij zou een container met vuurwerk hebben afgeleverd.

Ook vuurwapens gevonden
De politie doorzocht in totaal twaalf locaties. Behalve vuurwerk werden ook vier vuurwapens met munitie, contant geld en vier auto's gevonden.