Loppersum Vooruit: 'Gemeente is ontsnapt aan milieuschandaal'

De achterkant van de steenfabriek
De achterkant van de steenfabriek © Suzanne Stoppels/RTV Noord
De gemeente Loppersum is volgens raadslid Petra Blink (Loppersum Vooruit) ontsnapt aan een milieuschandaal.
Blink doelt op het handelen van wethouder Pier Prins (CDA) als het gaat om de vervuiling op het terrein van de voormalige steenfabriek Rusthoven in Wirdum.

Vervuiling moet weg

Uit onderzoek in opdracht van de gemeente Loppersum bleek onlangs dat delen van het terrein van de oude steenfabriek verontreinigd zijn met asbest en paks (stoffen die in het dakleer zaten van de fabriek).
De eigenaar moet volgens het onderzoek de grond laten verwijderen door een gespecialiseerde verwerker en de gemeente Loppersum gaat er op toe zien dat, dat opruimen op zeer korte termijn gebeurt.

Doorbraak

Volgens Blink is dat een doorbraak in het proces. 'We zijn al heel lang bezig om er voor te zorgen dat wethouder Prins maatregelen neemt tegen de vervuiling. Hij leek het eerst allemaal met een korreltje zout te nemen maar hij heeft nu daadwerkelijk een plan gepresenteerd dus zijn we gerustgesteld', zegt Blink.

Binnen twee maanden opgeruimd

Op het terrein liggen dertien depots met grond en (bouw)afval. Een deel daarvan is vervuild en moet binnen twee maanden opgeruimd zijn. Blink: 'Als dit was blijven liggen, waren de paks mogelijk in het grondwater terecht gekomen. De gemeente Loppersum is door het uiteindelijke ingrijpen van Prins, ontsnapt aan een milieuschandaal. Gelukkig maar.'

Aantijging te zwaar

Wethouder Pier Prins vindt de aantijging van Blink te zwaar: 'Dit is niet aan de orde en dat gaven de uitkomsten van het onderzoek ook niet weer. Wat wel duidelijk is geworden dat de eigenaar de afvalstoffen moet verwijderen en wij zien er op toe dat dit snel en correct gebeurt.'