Forse klappen bij TSN Thuiszorg: ontslagen en salarisverlaging (Update)

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, met meer dan vijftien vestigingen in Groningen, ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Ook worden de salarissen van zo'n 4300 werknemers ,,fors verlaagd''. Laatste update: 18.12
Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Hoe zwaar de klappen in Groningen zullen zijn, is nog niet bekend. In
werd bekend dat tweehonderd mensen bij TSN hun baan verliezen. Of de nieuwe 650 daar nog bij komen, is nog onzeker.

'Ongekend zware maatregelen'

Directeur Zion Jongstra schrijft de ,,ongekend zware maatregelen'' toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gemeenten heeft opgelegd. ,,Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch'', stelt Jongstra. De werknemers die worden ontslagen, werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn, is nog onbekend.

Geld op toeleggen

De loonsverlagingen gelden voor medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. ,,TSN moet hier nu ruim 5 euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen'', aldus de directeur.

Nog tienduizenden banen

Jongstra voorziet dat er bij Nederlandse thuishulporganisaties in totaal nog ,,tienduizenden'' banen verdwijnen de komende tijd. Bovendien staat de thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen acuut op het spel. TSN Thuishulp schrapte eerder dit jaar al enkele honderden banen via kleinere reorganisaties, eveneens als gevolg van de bezuinigingen.

Van Rijn

De TSN-directeur wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. ,,En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen.''
Lees hier de brandbrief van de directies van vier grote thuiszorgorganisaties aan staatssecretaris Van Rijn.
Update 18.12: De maatregel is het gevolg van landelijk beleid, zegt ook Riek van Kampen van de FNV. Het kabinet heeft besloten dat de zorg decentraal geregeld moet worden. Van Kampen wijst erop dat er steeds meer ouderen komen, en dat dat mooi is, maar dat die vergrijzing wel inhoudt dat de zorg verandert.