Zondagsparkeerders in Stad moeten straks betalen

Gratis parkeren op zondag in Stad is binnenkort verleden tijd. Het gemeentebestuur wil vanaf 1 juli betaald parkeren op zon- en feestdagen invoeren in de binnenstad, Hortusbuurt en Binnenstad Oost.
Parkeeroverlast

Burgemeester en wethouders van Groningen willen met de maatregel de parkeeroverlast terugdringen en gelijke uitgangspunten creëren voor alle dagen waarop de winkels open zijn. Het betaald parkeren op zondag geldt straks van 12:00 tot 17:00 uur. De Groningen City Club en Koninklijke Horeca Nederland hebben het voornemen sterk afgeraden.

Volledig scheefgegroeid

In een gezamenlijke brief aan de gemeente schrijven ze dat het roer 'eindelijk eens om' zou moeten om de Groninger binnenstad toekomstbestendig te maken. 'De parkeertarieven in Groningen zijn inmiddels zo hoog dat de verhouding tussen parkeergeld en besteding in winkel of horeca volledig is scheefgegroeid. (...) Om de binnenstad op termijn heel aantrekkelijk en uitnodigend te maken willen de GCC en KHN dat de binnenstad fasegewijs naar het nultarief groeit.'

Uniek in Noord-Nederland

Verantwoordelijk wethouder Paul de Rook denkt niet dat de invoering van betaald parkeren op (de vorig jaar ingevoerde) koopzondagen mensen wegjaagt. Volgens De Rook moet de Groninger binnenstad het van de kwaliteit hebben. 'Als wij ervoor zorgen dat we een aantrekkelijke binnenstad blijven, zullen die mensen altijd blijven komen. Groningen is toch uniek in Noord-Nederland. En we doen dit vooral voor de mensen in de wijken. We hopen dat mensen die daar gratis hun auto neerzetten nu voor parkeergarages zullen kiezen.'

Bezoekerspas

Inwoners van de Hortusbuurt en Binnenstad-Oost krijgen twee uur meer parkeertegoed op hun bezoekerspas, waarmee zondagse visite in de wijk kan staan. De bewonersorganisaties vinden dat nog wat te karig.