Doek valt alsnog voor Finse School

© Eddy Zwerver/RTV Noord
Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Groningen stemt in met sloop van de monumentale Finse School.
Partijen zien geen toekomst meer voor het vervallen houten schoolgebouw aan de Helper Westsingel in de stad.
Noodklok
Monumentenorganisatie Bond Heemschut luidde vorige maand de noodklok over het sloopplan. Ook in de gemeenteraad zijn lang niet alle partijen overtuigd van de directe noodzaak tot sloop, maar met zeventien tegen negentien stemmen verloren ze de strijd.

Laatste poging
Raadslid Inge Jongman van de ChristenUnie deed tijdens de raad nog een laatste poging om sloop van het pand te voorkomen.
'Ons bereiken nog een aantal nieuwe plannen voor het gebouw, bijvoorbeeld jongerenhuisvesting. Ik kan de initiatieven niet beoordelen, maar ik kan wel vragen tot een maand uitstel.'
SP, GroenLinks, Stadspartij, Student en Stad en de Partij voor de Dieren steunden dit plan.

Valse hoop
Maar wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) hield voet bij stuk: 'Uw plan is sympathiek, maar geeft valse hoop. Het is echt een illusie om te denken dat je binnen een maand iets kan bedenken wat de afgelopen jaren ook niet is gelukt. Sloop is nodig. Ieder gebruik van het gebouw is onverantwoordelijk.'

Hoge kosten
De wethouder werd daarin gesteund door D66, PvdA, VVD en CDA. De fracties wijzen onder meer op de hoge restauratiekosten van het pand (400.000 euro). Bovendien besloot de gemeenteraad in 2010 ook al eens tot sloop van het leegstaande schoolgebouw.