Stad en provincie verrast door nieuwe cijfers ringweg

© RTV Noord
Op het provinciehuis en het stadhuis in Groningen is met verbazing gereageerd op de nieuwe cijfers over de zuidelijke ringweg.
Zowel de provincie als de gemeente Groningen is 'verrast' door het 'harde bewijs' van omwonenden. Die zeggen nu dat de nieuwe ringweg voor méér verkeer door stadswijken zorgt.

Informatie achtergehouden

De Vereniging Groningen Verdient en Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg (de omwonenden) stuurden dinsdag een persbericht rond waarin ze hard uithalen naar het projectbureau Aanpak Ring Zuid (de uitvoeringsorganisatie van de overheid). Dat zou cruciale informatie van Rijkswaterstaat hebben achtergehouden.

Meer verkeer

Volgens de omwonenden geeft die informatie een ander beeld over de verkeersstromen dan tot nu toe is gepresenteerd. Namelijk gemiddeld zes procent méér verkeer door de wijken in plaats van een verkeersdaling. 'Het plan blijkt verkeer de wijken in te jagen', zeggen ze.
'We hebben ons hardop afgevraagd waar dit nou precies vandaan komt', zei VVD-gedeputeerde Mark Boumans woensdagavond in de Statencommissie.

Verrast

Op de vraag van Mirjam Wulfse (VVD) om te reageren op het persbericht, zei Boumans: 'Ook de projectorganisatie was verrast. Giswerk van onze kant leidt wel tot een voorlopige conclusie, maar we moeten nog even kijken of die klopt of niet.'

Zoeken en rekenen

Ook wethouder Paul de Rook wilde woensdagmiddag inhoudelijk eigenlijk niks kwijt over het - volgens omwonenden - 'harde bewijs' dat de ringweg is gebaseerd op verkeerde cijfers. 'We zijn hard aan het zoeken en rekenen', zei hij.