Wethouder Stad: 'Deal over bed, bad, brood is bizar'

Het stadsbestuur van Groningen oordeelt hard over de bed-bad-brooddeal in politiek Den Haag.
Volgens de plannen van regeringspartijen VVD en PvdA zouden in Nederland op zes plaatsen illegale asielzoekers mogen worden opgevangen. De stad Groningen behoort niet tot die plaatsen. Tot ongeloof van verantwoordelijk wethouder Ton Schroor (D66).

'Bizarre deal'

'Ik vind het een bizarre deal. Moeten we zeventig mensen wegsturen met een enkeltje Den Haag. En wat als mensen niet weg willen. We moeten een goede opvang regelen. Dat is humaan. We laten mensen niet op straat zwerven. Dit is onuitvoerbaar.'

Compromis

VVD en PvdA onderhandelden ruim een week over de opvang van illegalen. Diverse bronnen in Den Haag meldden woensdagmiddag dat de partijen een compromis hebben gesloten.

Zes plaatsen

De opvang wordt gecentreerd in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Utrecht en Ter Apel. De asielzoekers zonder papieren kunnen hier 'een beperkt aantal weken' blijven. Daarna worden ze alsnog uitzet.
De afspraken zouden gevolgen hebben voor de onlangs heropende opvang in het voormalige Formule 1-hotel aan de Helsinkistraat in de stad.

Niet op straat

Die zou gesloten moeten worden. Schroor: 'Van sluiting is nu nog geen sprake. We moeten eerst maar eens zien waar Den Haag mee komt, maar laat één ding helder zijn. Dit college stuurt mensen niet zomaar op straat.'
Ook vanuit andere steden in het land klinkt al kritiek op de afspraken tussen VVD en PvdA.