Kamer houdt vast aan omkering bewijslast

Een meerderheid in de Tweede Kamer houdt vast aan de omkering van bewijslast bij aardbevingsschade in Groningen. Partij voor de Dieren en PvdA houden vast aan het al eerder aangekondigde amendement hierover.
Dat is tegen het nadrukkelijke advies van minister Kamp van Economische Zaken om daar van af te zien. De bewindsman kreeg alleen steun van zijn eigen VVD, zo bleek tijdens het debat hierover woensdagavond in de Tweede Kamer.

Te snel

De bewindsman vindt het te snel gaan en wil er later dit jaar over praten. Ook bood hij aan wetgeving op dit gebied eerst te laten toetsen door de Raad van State, maar dat werd weggewoven.

Omkeren

PvdA en Partij voor de Dieren willen de bewijslast voor aardbevingsschade omkeren, zodat schadegevallen sneller en beter kunnen worden afgehandeld. Daar is veel steun voor in de Kamer. Veel partijen vinden dat de schade-afhandeling nu te wensen over laat.
PvdA-kamerlid Jan Vos vindt dat er al veel te lang wordt gesproken over het omkeren van de bewijslast. Vijftien jaar geleden diende zijn partij er al een voorstel voor in.

Niet vertragen

'Het moet er nu eindelijk eens van komen, De situatie vraagt daar meer dan ooit om. Het is niet verstandig de zaak te vertragen, zoals de minister wil', betoogde Vos.
Dinsdag wordt gestemd over het amendement over de omkering van de bewijslast in het aardbevingsgebied.