'Puntjes op de i voor coalitieakkoord, daarna de presentatie'

De onderhandelaars van het coalitieakkoord aan tafel.
De onderhandelaars van het coalitieakkoord aan tafel. © Mario Miskovic/RTV Noord
Het beoogde provinciebestuur presenteert zo goed als zeker donderdagavond het bereikte coalitieakkoord. Dat laten bronnen rondom het onderhandelingsproces weten.
Het akkoord van SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks werd de afgelopen dagen besproken door alle fracties. Ook hebben amtenaren op het provinciehuis de plannen doorgerekend. Donderdagmiddag zetten de partijen de puntjes op de i, daarna volgt de bekendmaking van het akkoord en de presentatie aan de pers.
Inhoudelijk laat geen van de betrokkenen iets los over de gemaakte afspraken. 'Geen commentaar', of 'Nog even geduld', lijkt het gezamenlijke credo van de onderhandelaars en de leden van de verschillende fracties.

Gedeputeerden

Als kandidaat-gedeputeerden lijken Patrick Brouns (CDA) en Henk Staghouwer (ChristenUnie) zekerheidjes.
Bij de SP worden Statenleden Sandra Beckerman en Jan Hein Mastenbroek genoemd. Ook Eerste Kamerlid Tineke Slagter is een naam die de ronde doet.
Voor D66 zou partijvoorzitter Fleur Gräper in de race zijn.
Bij GroenLinks lijkt de keuze te vallen op lijsttrekker Nienke Homan. Wethouder Herwin van Gelder (De Marne) en oud-burgemeester Eduard van Zuijlen van Menterwolde zijn de andere namen die genoemd worden.