'Het brouwvirus heeft mij te pakken'

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Kleine bierbrouwerijen. Opvallend is dat het allemaal jonge, enthousiaste starters zijn. En het plezier van het brouwen staat voorop.
Nieuwste aanwinst in het speelveld is de Corviri-brouwerij in Glimmen. De 24-jarige Niek Hartman bestiert de kleine brouwerij, die gevestigd is in de kelder van Paviljoen Appelbergen. Daar heeft hij ruimte om 100 liter bier te brouwen. 'Een micro-brouwerij noemen ze dat', legt Niek uit.

Van één naar zes brouwerijen

Tien jaar geleden had de provincie slechts één bierbrouwerij. Inmiddels zijn het er zes. Vier daarvan zijn gevestigd in de stad, de twee andere brouwerijen staan in Wildervank en Glimmen.
'Maar het is niet zo dat we elkaar beconcurreren', vertelt Niek. 'Het is juist leuk om te kijken naar wat de ander doet'.

Fris, hoppig, zoet, vol, bitter

De jonge brouwer maakt momenteel twee soorten bier. De Corviri IPA, volgens Hartman een 'fris en hoppig biertje met een bittere afdronk', en de Corviri Triple, 'zoet en vol van smaak'.
Hij is erg tevreden met zijn product. 'Het is precies zoals ik in gedachten had, en daar ben ik trots op.'

'Een droom'

Zijn interesse in het proces van brouwen ontstond jaren geleden toen hij een zelf-doen-pakketje bestelde. 'Toen kreeg het brouwvirus mij te pakken.' Daarna experimenteerde hij verder en ging hij écht bier maken.
Of hij in de toekomst meer en andere soorten bier wil brouwen? Hij is van plan om een seizoensbiertje te creëren. 'Maar eerst moet ik dit product goed neerzetten', zegt hij. 'Daarna zien we wel hoe het loopt.'