Worden voetballiefhebbers de dupe van politieacties?

© Madelien Jansen/RV Noord (bewerkt door RTV Noord)
De politievakbonden dreigen met acties rond de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen op 3 mei.
Op de Grote Markt in Groningen komt die dag een groot videoscherm te staan, waarop duizenden voetballiefhebbers de wedstrijd kunnen volgen.
Volgens de Groningse actieleider Bayron Jobing van vakbond ACP wordt bekeken of er rondom die wedstrijd actie kan worden gevoerd. 'Als er dan geen politiemensen beschikbaar zijn, kan zo'n evenement niet doorgaan', stelt Jobing.

'Kans is fifty-fifty'

Ook in Zwolle en Rotterdam - waar de wedstrijd wordt gespeeld - worden acties overwogen, aldus Jobing. De bonden denken onder meer aan het organiseren van vakbondsbijeenkomsten voor het politiepersoneel dat tijdens de finale is ingeroosterd.
Volgens hem is de kans op actie 'fifty-fifty'. 'En daarbij heb je dan de keus tussen publieksvriendelijke of publieksonvriendelijke maatregelen. Eventuele acties maken we zo vroeg mogelijk bekend.'

Acties worden grimmiger

De politieacties voor een nieuwe cao duren al weken en worden steeds harder. Zo werd woensdag een langzaam-aan-actie gehouden, die tot lange files op de snelwegen leidde.
Donderdag gaan bovendien de politiebureaus twee uur dicht. Verder staan er binnenkort acties op stapel bij het politieservicenummer 0900-8844. >> Lees alles van RTV Noord over de bekerfinale