Haren wordt één grote voorkamer voor Harenaars en azc'ers

In het centrum van Haren is een bijzonder project gaande, waarbij asielzoekers en inwoners van de gemeente met elkaar in gesprek worden gebracht. Het project heet De Voorkamer.
Acht bewoners van het asielzoekerscentrum in Onnen zijn bezig de kamer aan de Rijksstraatweg in te richten met voorwerpen die ze zelf maken. Als alles klaar is, gaan ze samen met inwoners van Haren maaltijden bereiden en opeten.

Student uit Eindhoven

Het idee voor de Voorkamer is afkomstig van Pim van der Mijl, student aan de Design Academy in Eindhoven: 'Op 12 mei is de officiele opening, maar mensen kunnen nu ook al langs komen. Dan leggen wij uit wat we doen', zegt hij enthousiast.

Van eten tot staal en tijdschriften

Er wordt niet alleen eten gemaakt, zegt Van der Mijl: 'Twee mannen hebben altijd met staal gewerkt en maken een stalen tafel. Een andere man, die ooit bij Verenigde Naties heeft gewerkt, maakt een speciaal tijdschift voor in de kamer.'
'Zo wordt het echt hún kamer. Zij ontwikkelen producten, zodat zij zich de gastheer kunnen gaan voelen', zegt Van der Bijl.

Mensen bij elkaar brengen

Doel van het project is het bij elkaar brengen van twee gescheiden werelden. 'Beide groepen weten niets van elkaar. Ze moeten elkaar ontmoeten. Deze mensen hebben allen een verblijfsvergunning. Ze moeten straks ook samenleven. Daarom denk ik dat dit project ook geschikt is voor andere azc's', zegt de student.