Bed-bad-brood: 'Dit wordt een rampzalige situatie'

Twee politieke partijen hebben hun ruzie opgelost, maar het probleem nog niet. Dat zegt directeur John van Tilborg van INLIA over de bed-bad-broodregeling van de PvdA en VVD donderdag op Radio Noord.
Stichting INLIA (International Netwerk of Local Initiatieves with Asylumseekers) heeft van de gemeente Groningen de opdracht gekregen om illegalen op te vangen. Dat gebeurt
in het voormalige Formule 1 Hotel aan de Helsinkistraat.

Akkoord

De PvdA en VVD hebben woensdagavond een akkoord gesloten over de opvang van illegalen. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Ter Apel krijgen of houden een sobere opvang voor asielzoekers die willen meewerken aan de terugkeer naar hun vaderland. Alle andere gemeenten moeten stoppen met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers, waaronder dus Groningen.
Maar de gemeente Groningen heeft al aangekondigd de afspraak tussen VVD en PvdA te negeren. De gemeente wil doorgaan met de opvang van illegalen.

'Straat geen oplossing'

Volgens Van Tilborg is het Haagse akkoord geen oplossing voor het probleem: 'Het Rijk kiepert de problematiek nu over de heg van de samenleving. Maar Den Haag moet zich realiseren dat de straat geen oplossing, maar juist een onderdeel van het probleem is.'
Van Tilborg vervolgt: 'Dit is een wenselijkheidsverhaal, maar absoluut geen realistische aanpak hoe het opgelost moet worden. Gemeenten denken hier namelijk totaal anders over. Als je zo als één overheid werkt, weet je dat je jezelf in de staart bijt'.

Dicht

VVD en PvdA hebben in hun akkoord afgesproken dat de noodopvang in Groningen op 15 juni dicht moet. Daarover gaat het Rijk nog in overleg met de gemeente Groningen.