EDR blij met succes eerste Duits-Nederlandse handelsdag

De eerste Duits-Nederlandse handelsdag trekt ruim vierhonderd ondernemers. De dag, onder meer georganiseerd door de Eems Dollard Regio, het Consulaat en de wederzijdse Kamers van Koophandel, is bedoeld om ondernemers van beide nationaliteiten te verleiden de stap over de grens te wagen.
Plaats van handeling is Papenburg. In een toepasselijke entourage, een scheepswerf die omgebouwd is tot congrescentrum, kunnen de deelnemers hun vaardigheden en kennis bijspijkeren met workshops. Hoe zit het met de belastingen aan de andere kant? Hoe kan ik op een effectieve manier reclame maken voor mijn product? Deskundigen geven uitleg.

Zeven miljard euro

Duitsland is verreweg onze grootste handelspartner. Volgens een econoom van ING gaat het in ons noorden al gauw om zo'n zeven miljard euro. Toch denken de organisatoren van de handelsdag dat er nog veel terrein braak ligt. Het gaat er vlot in bij de vooral Nederlandse en noordelijke ondernemers die mee willen delen in het succes van 'Standort Deutschland'.

Contacten

Behalve vaardigheden en kennis gaat het natuurijk vooral om contacten. Zo'n veertig ondernemers en ondernemingen hebben er een eigen stand ingericht. Hun product uitgestald. Of ze bieden diensten aan. Vrijwel zonder uitzondering gericht op het vergemakkelijken van grensoverschrijdende handel. Vertaalbureau's, tolken, advocaten (voor als het mis gaat) en belastingadviseurs.
Nelly Boer bemant een stand namens ondernemersvereniging 'Federation4Women'. Deze op vrouwelijke ondernemers gerichte netwerkorganisatie bestaat drie jaar en telt nu in het gebied tussen Emmen en Emden 35 Nederlandse en Duitse leden.

Lucratief

Federation4Women ondersteunt de leden in hun buitenlandse activiteiten. Volgens Boer zien steeds meer vrouwelijke ondernemers dat uitbreiding van het werkterrein niet alleen leuk en interessant is, maar ook lucratief.

Verbidak

Dat hoopt ook Rolf Kuiper van Verbidak in Winschoten. Zijn bedrijf in dakbedekkingen heeft een paar jaar geleden wel een prestigieuze opdracht in de wacht gesleept, het dak van het Porsche paviljoen in Wolfsburg, maar sindsdien is er niet veel aan Duitse opdrachten gevolgd.

Verandering

'We hebben er ook niet zoveel tijd voor om in Duitsland de boer op te gaan', zegt Kuiper. Een dag zoals vandaag moet daar een beetje verandering in brengen.' Kuiper heeft zo'n vijftien contacten kunnen leggen, waarvan een paar zeer interessante. Hij overweegt niettemin via een agent in Duitsland te zoeken naar opdrachtgevers.

Overtroffen

Directeur Karel Groen van de Eems Dollard Regio is erg tevreden over deze eerste Duits-Nederlandse handelsdag. Het heeft zijn verwachtingen ruim overtroffen. Hij voorspelt een verdere toename van het noordelijk Duits-Nederlands handelsverkeer.

Bereidheid

Wel ziet hij een sterkere bereidheid bij Nederlanders om de grens over te gaan. De Duitsers zijn minder op zoek naar werk bij ons. Ze hebben tenslotte een eigen sterke thuismarkt. Ze zijn vooral geïnteresseerd in onze arbeidskrachten.

Vervolg

De Duits-Nederlandse handelsdag krijgt een jaarlijks vervolg als het aan Groen ligt. De volgende keer zou dan in ons noorden moeten plaatsvinden.