Kraker Arie wil eerst 'zen' zijn voor hij NAM-boerderij verlaat (update)

Kraker Arie moet vrijdagochtend acht uur uit de monumentale boerderij De Haver in Onderdendam zijn, maar kraker Arie heeft niet zo'n haast. Update: 10.15.
Arie wil nog een paar dagen blijven, want hij heeft zijn 'ding' nog niet kunnen doen: een
. De afgelopen tijd is dat er niet van gekomen, 'Allemaal media'.
Hij heeft afgelopen nacht de boel nog even geboend en stak om zeven uur 's ochtends een joint op, in afwachting van de klop op de deur om acht uur. Niet dat hij opendoet. 'Ik doe alsof ik er niet ben'.
De NAM is mede-eigenaar van het pand. Het bedrijf kocht de boerderij van een oud-bestuurslid van de Groninger Bodem Beweging voor 9 ton euro, omdat het door aardbevingen te ernstig beschadigd zou zijn.
Arie kraakte het pand ruim twee weken geleden. De NAM eiste vervolgens het vertrek van Arie en zijn kornuiten. Uit de stukken voor de rechtszaak maakten de krakers op dat niet alleen de NAM, maar het Rijk het pand mede aangekocht heeft, voor veertig procent van de kosten.

Update: 10.15

De politie is gearriveerd. De 'bezetters' verlaten vrijwillig het pand.

Update: 8.43

Juridisch adviseur Jos van der Zee is gearriveerd. Hij noemt het geen krakersactie: 'Het is een bezetting, zoals het Maagdenhuis.'
Er is iets niet in de haak met de aankoop, volgens van der Zee. 'Ik ben bouwkundige en ik heb geen enkele, maar dan ook geen enkele schade ontdekt. En de vorige eigenaar had het voor zeven ton gekocht en voor negen aan de NAM verkocht.' Het plafond is wel gehavend, maar Van der Zee vermoedt dat iemand dat moedwillig heeft gedaan.

Update: 8.18

Om kwart over acht is er nog geen klop op de deur geweest. 'Ze rijden misschien achter een colonne actievoerders aan', grapt Arie, 'en het is mistig.'
Verslaggever Ronald Niemeijer vraagt of hij al weet wat hij hierna gaat doen, iets voor asielzoekers misschien? Dat vindt Arie eigenlijk wel een goed idee. 'Er staat genoeg vrij. Er staat iets heel groots vrij.'