Provincie gaat camerabeelden brugbediening bewaren

© Hillie van der Molen/Groningen in Beeld
De provincie Groningen gaat camerabeelden van de bediening van een aantal bruggen bewaren. Ook het geluid van het marifoonverkeer wordt vanaf 1 mei opgeslagen.
Daarnaast worden de handelingen, die brugwachters aan hun beeldscherm uitvoeren, opgeslagen. Hierdoor kan bij calamiteiten de oorzaak worden achterhaald.

Gefaseerd ingevoerd

Het gaat om de bruggen in het Winschoterdiep, het A.G. Wildervanckkanaal, de Rensel, het Reitdiep en het Aduarderdiep. Het opslaan van de gegevens wordt in fasen ingevoerd.
Het Winschoterdiep is als eerste aan de beurt. In de loop van het jaar moet het bij alle bruggen van de provincie, die op afstand worden bediend zijn ingevoerd.

Herkenbaar

Op camerabeelden is het scheepvaartverkeer duidelijk in beeld: het schip en de naam van het schip zijn zichtbaar. Weggebruikers die over de brug rijden zijn niet herkenbaar in beeld. Het type van de auto en de kleur zijn zichtbaar maar kentekens komen niet in beeld. Mocht een auto geraakt worden door een slagboom, dan is dit wel op camera te zien.

Bewaren

In normale gevallen worden de gegevens twee weken bewaard. Daarna worden ze overschreven. Alleen als de gegevens zijn opgevraagd, bijvoorbeeld door de politie, dan worden de beelden langer bewaard.