Eerst een koningsontbijt en dan een kasteel bouwen

Voor duizenden kinderen in onze provincie was deze vrijdag geen normale schooldag; de dag stond in het teken van rennen, springen en zweten. De kinderen deden mee met de derde landelijke Koningsspelen. Voordat het zover was, moest er natuurlijk wel eerst ontbeten worden. En niet zomaar een ontbijtje: een koningsontbijt.
Koningsontbijt

Er stond volkorenbrood met onder meer kaas, hagelslag, appelstroop en jam op het menu. Drinken was er ook. Melk en sinaasappelsap. Geen ranja, maar hoewel er ook snoeptomaatjes op tafel stonden, had sponsor Jumbo het nog wel wat gezonder kunnen maken, liet consumentenorganisatie Foodwatch eerder deze week al weten.

Energie

Na de bammetjes gingen de kinderen in de benen voor een energiek dansje. Ze sprongen op de maten van het Kinderen Voor Kinderen-liedje 'Energie', tegelijkertijd met honderden andere scholen in het land.

Koningsspelen

De Koningsspelen zelf waren niet vooraf geregisseerd. Elke school kon zelf bepalen hoe en wat de leerlingen gingen doen. Zo konden de kleinste kinderen van De Wegwijzer in de stad Groningen in en rond school onder andere een kasteel bouwen van blokken. De hogere groepen gingen intussen op een sportveld verderop aan de slag.
Ook op Sportpark West End in de Groninger wijk Vinkhuizen waren honderden kinderen bij elkaar om torens te bouwen, te voetballen of te turnen. De jongsten niet, die speelden spelletjes op OBS de Sterrensteen en CBS de Hoeksteen.
Tussen het voetballen, lacrossen en volleyballen door kregen ze van vrijwilligers uit de wijk een gezonde wrap.

Traditie

De Koningspelen zijn drie jaar geleden in het leven geroepen toen Koning Willem Allexander het stokje overnam van zijn moeder Beatrix. In tegenstelling tot het Koningslied, dat roemloos ten onder ging, zijn de Koningsspelen al een traditie onder de basisschoolleerlingen.
Of de kinderen vrijdag in Vinkhuizen trouwens nog tijd hadden om aan de Koning te denken, is nog maar de vraag. Ze hadden het druk met winnen. Eén van de meisjes riep met een lach: 'We hebben nog helemaal niets gewonnen.' Een teamgenootje verbeterde haar snel: 'Jawel joh. Daar, met voetbal!'