OM gaat Kamp en NAM niet vervolgen

© RTV Noord/Goos de Boer - Groningen Centraal!
Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat niet over tot vervolging van minister Henk Kamp, de NAM, commissaris van de Koning Max van den Berg en zes burgemeesters.
Dat heeft officier van justitie Pieter van Rest laten weten aan Groningen Centraal! De nieuwe partij had aangifte gedaan tegen de bestuurders en de NAM.

Schenden rechten van de mens

Volgens de partij maken ze zich schuldig aan het schenden van de Rechten van de Mens.
Ook zouden ze pogingen tot vernieling op hun geweten hebben, en misdrijven tegen het leven.
Overigens is er formeel geen besluit genomen over de vervolging van de minister. Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad mag het OM daar niet over oordelen. Dat ligt bij de Kroon en het parlement.

Geen redelijk doel

Volgens officier van justitie Van Rest is er geen sprake van strafbare feiten. Ook laat hij weten dat het strafrecht in dit geval geen redelijk doel dient. 'Het gaat om een politiek-maatschappelijke discussie, waarbij geen rol is weggelegd voor het strafrecht,' aldus Van Rest.

'We geven het niet op'

Groningen Centraal! legt zich niet neer bij de beslissing. 'Wij zijn het hier niet mee eens. De argumenten van het Openbaar Ministerie kloppen niet. We geven het niet op en stappen naar het Gerechtshof,' kondigt Henk Scheffer van Groningen Centraal! aan.