'Kamp en NAM schuldig aan moord'

© rug.nl
Jan Oosterhaven, emeritus hoogleraar Ruimtelijke Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), doet aangifte van poging tot moord tegen minister Henk Kamp en de directeur van de NAM, Gerald Schotman.
Volgens Oosterhaven negeren Kamp en de NAM al heel lang willens en wetens de gevaren van de gaswinning voor de Groningers. 'Ik overweeg al een tijd dit te doen. De druppel was voor mij de 'zogenaamde'
van de NAM', zegt Oosterhaven.

Poging tot doodslag

Oosterhaven geeft toe dat 'poging tot moord' misschien wat hoog gegrepen is. Daarom doet hij ook aangifte van 'poging tot doodslag', strafrechtelijk een iets minder zware beschuldiging. 'Ik ben geen jurist, dat moet de officier maar uitzoeken.'
Verder beschuldigt de hoogleraar Kamp en de NAM van huisvredebreuk, vernieling, geestelijke en lichamelijke mishandeling. Vanwege de waardedaling van huizen en andere panden doet hij ook aangifte van diefstal.

Voorgangers

In een brief aan de hoofdofficier van justitie verzoekt de hoogleraar onderzoek te doen naar alle misdrijven waarvan hij Kamp en Schotman beticht. Ook wil hij dat het OM uitzoekt of hun voorgangers kunnen worden beschuldigd.
Het OM laat weten geen heil te zien in de aangifte. 'Wij doen geen strafrechtelijk onderzoek, er zijn wat ons betreft geen strafbare feiten geconstateerd. De zaak ligt meer op de weg van de politiek dan die van de rechter', zegt het OM.