William Moorlag bij Cunera

Zondag gaat Cunera van Selm met vertrekkend gedeputeerde William Moorlag de provincie in.
Lege agenda

Moorlag is bezig aan zijn laatste dagen als gedeputeerde. Z'n agenda wordt steeds leger, afspraken worden afgezegd. "Dit hoort bij de politiek" zegt Moorlag, maar het is duidelijk dat het hem zwaar valt. Hij vindt het vooral moeilijk om het aardbevingsdossier los te laten, want "het is nog niet af". Ook het afscheid nemen van de mensen met wie hij intensief heeft samengewerkt doet pijn.

Terug naar z'n roots

Cunera gaat met Moorlag terug naar de plekken van z'n jeugd in de jaren '60. Naar het dorp Onderdendam, waar hij opgroeide en waar hij direct aan de praat raakt met oude bekenden. En naar z'n lagere school, de katholieke Walfridusschool in Bedum. Daar vertelde de meester over de aardgasbel, die welvaart zou brengen.

De Haver

Als kind speelde William vaak bij z'n vriendjes op boerderij De Haver aan het Boterdiep, de boerderij die vanwege aardbevingsschade is opgekocht door de NAM. De Haver werd onlangs gekraakt maar is inmiddels ontruimd. Moorlag is er jaren niet geweest en het bezoek aan De Haver brengt veel mooie- maar ook verdrietige jeugdherinneringen boven.

Toekomst?

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten wordt woensdag geïnstalleerd. Aan Moorlags politieke loopbaan komt dan een eind. Hij weet nog niet wat hij daarna gaat doen: "Misschien wel eerst vrijwilligerswerk in de zorg, waar ik ooit mijn loopbaan ben begonnen".
'Cunera' zie je iedere zondagavond na Noord Vandaag. Je kunt het programma ook bekijken via onze apps of rtvnoord.nl.