Tot tranen toe geroerd voor bed, bad en brood

Asielzoekers in Stad staan deze week met tranen in de ogen als ze horen dat de gemeente Groningen niet zomaar mensen op straat zet. 'Wat kunnen we terug doen?', vragen ze zich hardop af.
Vrijdagmiddag, twee minuten over vijf. De
op de Grote Markt is een paar minuten onderweg als een groep van bijna dertig asielzoekers komt aangewandeld en tussen de lawaaimakers gaat staan. Allemaal hebben ze een witte roos vast.

Bizar

'Ik vind het een bizarre deal', zegt wethouder Ton Schroor eerder deze week over het bed-bad-brood-compromis tussen regeringspartij VVD en PvdA. 'Na ruim een week vergaderen is een Haags probleem vakkundig opgelost en over de schutting gegooid. Gemeenten mogen zich er mee redden.'
In het voormalige Formule 1-hotel aan de Helsinkistraat in Stad houden ze hun hart vast. De opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers is net geopend. Worden ze nu de straat opgestuurd?

Onuitvoerbaar

In Stad wil de politiek daar niets van weten. 'Moeten we zeventig mensen wegsturen met een enkeltje Den Haag? Dit is onuitvoerbaar', zegt wethouder Ton Schroor stellig.
Met tranen in de ogen grijpt een groepje asielzoekers de arm van John van Tilborg. 'Wat kunnen we terug doen? Hoe kunnen we de stad bedanken?'
Stilte

Vrijdagmiddag, kwart over vijf. Na twee Groninger sprekers is het woord op de Grote Markt aan de asielzoekers. Ze zwijgen, een symbolische stilte. Omdat ze niets hebben in te brengen in een politieke discussie over hun lot.

De rozen leggen ze aan de voet van het stadhuis. Als dank. Dat Groningen lawaai maakt voor ze. En niet zomaar mensen de straat op stuurt.