Applaus voor plannen nieuw provinciebestuur (Update)

© Twitter/Rosita van Gijlswijk
De leden van zowel SP als GroenLinks hebben zaterdagmorgen unaniem hun steun uitgesproken voor deelname aan het nieuwe Provinciebestuur. Update: 20.17.
SP

De SP-regioconferentie vergaderde voor de gelegenheid in Bad Nieuweschans. De leden kregen een toelichting op het gesloten coalitieakkoord. Daarnaast sprak beoogd-gedeputeerde Eelco Eikenaar de leden toe.

GroenLinks

In de stad Groningen gebeurde hetzelfde in het GroenLinks-pand aan de Coehoornsingel. Beoogd-gedeputeerde Nienke Homan werd met applaus onthaald.

D66

Zaterdagmiddag buigen de leden van D66 zich nog over het akkoord dat donderdagavond werd gepresenteerd.

Het roer om

SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks gooien op een aantal beleidsterreinen het roer om. Daarbij zijn de gaswinning, herindeling en het windmolenbeleid het meest in het oogspringend.

In het zonnetje

In het nieuwe provinciebestuur vallen regeringspartijen PvdA en VVD buiten de boot. Bij een ledenvergadering van de PvdA in Blijham werden zaterdag drie vertrekkende gedeputeerden in het zonnetje gezet. Dat zijn William Moorlag, Marianne Besselink en Yvonne van Mastrigt.

Installatie

Woensdag wordt het nieuwe college geïnstalleerd. Naast de al genoemde Eelco Eikenaar en Nienke Homan bestaat die uit Fleur Gräper-Koolwijk (D66), Patrick Brouns (CDA) en Henk Staghouwer (ChristenUnie).
Aansluitend op de installatie debatteert Provinciale Staten over het coalitieakkoord.
Meer nieuwe plannen van het beoogde Provinciebestuur leest u hier.
Update 20.17
Ook de leden van D66 hebben zich inmiddels positief uitgesproken over het akkoord. 
— Annie Postma (@anniepostma)
— Rosita van Gijlswijk (@RositaSP)
— Henk Nijboer (@henknijboer)