Schakers Groninger Combinatie degraderen uit Meesterklasse

© Jens Clausen / Flickr
Verlies in de de laatste ronde van de competitie in de Meesterklasse wordt de schakers van Groninger Combinatie fataal. Vier grootmeesters zijn in het tiental opgesteld dat het al gedegradeerde Voerendaal moet verslaan. Maar de Groningers hebben pech: ook de Voerendalers verschijnen met vier grootmeesters, zodat de sterkte van de teams op papier ongeveer gelijk is.
Vooraf is er geloof op handhaving in de Meesterklasse, de hoogste Nederlandse schaakdivisie. Twee teams degraderen. De Groningers gaan er van uit dat dat behalve Voerendaal ook Pathena Rotterdam is. Immers, die spelen tegen de gelouterde profs van En Passant, de regerend landskampioen. Bij een nederlaag van Pathena en winst op Voerendaal halen ze de Rotterdammers nog in.
Pathena verliest inderdaad, maar Voerendaal werkt niet mee. Alleen op drie door de Limburgers zwak bezette borden wordt een overwinnning behaald. Als Voerendaal na vier winstpartijen en drie remises op 5 1/2 punt komt is de degradatie een feit. Van de negen wedstrijden in de Meesterklasse werden er maar twee gewonnen. En dat terwijl het team vooraf werd ingeschat als goede middenmoter. Daarmee komt voor de Groningers een eind aan een ruim tienjarig verblijf in de Meesterklasse.
Stadgenoot SISSA weet zich wel te handhaven. Van BSG uit Bussum wordt weliswaar verloren met 5 1/2 - 4 1/2, maar de debutant in deze klasse was al veilig. Ook het tweede team van SISSA deed het goed: Na een overwinning op het Enschedese Max Euwe is het kampioen van de derde klasse.