'Was, sie sind wohl idiot geworden!'

Hoeveel moeite Nol Wallage ook doet, hij kan niet voorkomen dat zijn geliefden weggevoerd worden naar vernietigingskamp Sobibor. Hij beschreef zijn ervaringen in Kamp Westerbork in een schoolopstel, dat onlangs is teruggevonden.
Nol Wallage uit Groningen overleeft als enige van het gezin de oorlog. Nol Wallage wordt niet op transport gezet, hij moet werken als elektricien in het kamp. Later vlucht hij uit Westerbork.
Na zijn overlijden in 1987 vindt zijn vrouw Anneke Wallage het verhaal met de titel 'Kindertranen'. In een doos op zolder.
Het opstel gaat over een joods meisje, Marion, dat werd weggevoerd uit kamp Westerbork. Of Marion nu wel of niet bestaan heeft, ze lijkt in ieder geval door Nol te zijn neergezet ter nagedachtenis aan alle dierbaren die destijds zijn weggevoerd naar concentratiekampen.

Machteloos

Hij probeert meerdere keren de deportatie te voorkomen maar omschrijft hoe Duitse soldaten hem tegenhouden. 'Was, sie sind wohl idiot geworden!'
Het schoolopstel is geschreven in 1946. Nol Wallage schrijft over zijn tijd in kamp Westerbork. Met dit schoolopstel lijkt hij voor zichzelf een streep te trekken onder het verleden.

Boekje

Het verhaal staat in een boekje dat basisschoolkinderen in de gemeente Winsum krijgen. Anneke Wallage brengt ze persoonlijk langs. Voor haar is het belangrijk dat kinderen weten wat er in de tweede wereldoorlog gebeurde. 'Ik schiet nog steeds vol als ik denk aan het moment dat ze afgevoerd zijn. Dat heeft hij gezien, denk ik. Dat lijkt me verschrikkelijk.'