'Koningsstutten' fleuren huis met aardbevingsschade op

Stutten in de kleuren groen, rood, wit, blauw en oranje. Groen voor Groningen, rood, wit en blauw als kleuren van de nationale vlag en oranje omdat ze koningsgezind is.
Zwaan Broekhuizen uit Roodeschool maakt van de lompe houten balken tegen haar huis iets dat een glimlach kan opwekken. 'Koningsstutten' noemt ze de nu kleurrijke stellages.

Ludiek

De stutten aan twee kanten van het huis zijn een maand geleden met spoed geplaatst. De aardbevingen hebben het casco zodanig aangetast dat het niet meer veilig was. Een behoorlijke klap voor de 70-jarige Zwaan. Maar de naderende koningsdag én het feit dat ze ook op 27 april jarig is, brachten haar en een vriendin op het idee op een ludieke manier met de tegenslag om te gaan.
Zondagavond begonnen ze samen met het verven van de zes stutten aan de voorkant van het huis. De plaatselijke middenstand zorgde voor een paar potten verf in de juiste kleuren. Na drie kwartier was de klus geklaard.

Draai om de oren

Buurtbewoners nemen een kijkje en knikken goedkeurend. Zwaan ziet het als een uiting van koningsgezindheid en een verjaardagscadeautje aan zichzelf. Maar ook een beetje als ludieke actie tegen de gaswinning en hoe de NAM met de gevolgen daarvan omgaat. 'Het is eigenlijk toch ook wel leuk dat de NAM een beetje een draai om de oren krijgt', aldus Zwaan.