Ruim zestig henneppanden gesloten in en rond Emmen

© Archief Politie Stadskanaal
In het gebied rond Emmen, tot bij Ter Apel, zijn in ruim 2,5 jaar tijd tientallen hennepkwekerijen opgerold. De teller staat inmiddels op 64. Sinds september 2012 sluit burgemeester Cees Bijl gemiddeld elke twee weken een woning waar een hennepplantage is aangetroffen.
Strijd

'Ik voer geen strijd tegen hennep,' zegt Bijl, 'dat doet de politie. Ik strijd voor leefbaarheid. De kwekerijen zijn vaak houtje-touwtje aan de elektriciteitsmeter verbonden en zijn erg gevaarlijk. Gevaarlijk voor de buurt.'
Het aantal van 64 panden zegt de burgemeester niet zoveel. 'Je weet niet hoeveel mensen zich hebben bedacht dankzij deze maatregel.'

Uit huis gezet

Niet iedereen is blij met het beleid van burgemeester Bijl. Sommige mensen die hun woning zijn uitgezet hebben een rechtszaak aangespannen. Uiteindelijk heeft de Raad van State de burgemeester in het gelijk gesteld.
Advocaten zijn tegen het beleid, omdat mensen van de ene op de andere dag op straat staan. Bijvoorbeeld een moeder met jonge kinderen. Bijl geeft aan dat hij soms een uitzondering maakt. Als er een schrijnende situatie ontstaat, mogen mensen onder voorwaarden in de woning blijven. Dan krijgen ze wel verplicht hulp van het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Slechts in een paar gevallen hoefde iemand de woning niet uit. 'Als een moeder met jonge kinderen hennepplanten in huis haalt, dan is zij zelf onverantwoordelijk bezig', zegt Bijl.

Door met het beleid

De burgemeester van Emmen gaat de komende tijd door met het beleid. De gemeenteraad steunt hem hierin. Inmiddels volgen meer burgemeesters het beleid van Emmen.

Waar staan die panden?

De panden waar hennepkwekerijen zijn opgerold staan verspreid door de gemeente Emmen. De meeste in de wijk Emmermeer.
9 Emmermeer
7 Emmer-Compascuum
6 Bargeres
6 Industriegebied van Emmen
5 Klazienaveen
5 Angelslo
5 Emmerhout
4 Nieuw-Amsterdam
4 Schoonebeek
3 Zwartemeer
2 Barger-Oosterveld
2 Weiteveen
1 Nieuw-Dordrecht
1 Erica
1 Emmen-centrum
1 Nieuw-Schoonebeek
1 Nieuw-Weerdinge