UMCG krijgt miljoenen voor oog-breinonderzoek

Hoe passen hersenen zich aan bij oogziektes? Om die vraag te beantwoorden krijgen hersenwetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen een Europese subsidie van 3,8 miljoen euro.
Het gaat om een internationaal project onder de noemer 'NextgenVis'. Er doen onderzoekers van vijftien instellingen uit zes landen mee. Het UMCG leidt het project.

Oorzaken

Het gezichtsvermogen verandert als je ouder wordt. Veel voorkomende oorzaken zijn oogziekten als glaucoom en maculadegeneratie. Maar er kan ook sprake zijn van een hersenaandoening. Ogen zijn in feite zenuwuiteinden.

Veranderde informatie

De onderzoekers willen nagaan hoe het brein reageert op de veranderde informatie die het vanuit de ogen krijgt. Blijft de structuur van de visuele cortex, het deel van de hersenen dat betrokken is bij visuele waarneming, gelijk of past dit zich aan?

Chip

Er komen steeds meer mogelijkheden om het gezichtsvermogen te verbeteren, bijvoorbeeld via een chip die in het oog wordt geïmplanteerd. Dan is het wel essentieel om precies te weten hoe het gehele menselijke visuele systeem, van zowel ogen als brein, werkt en hoe dit zich kan aanpassen.