Raad Groningen debatteert over bed-bad-brood

Het Formule1-hotel
Het Formule1-hotel © Mario Miskovic/RTV Noord
De gemeenteraad van Groningen houdt woensdag een ingelast debat over de bed-bad-broodregeling voor afgewezen asielzoekers.
Het 'actualiteitendebat' is aangevraagd door SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

Moeizaam

Vorige week bereikten de Haagse coalitiepartijen PvdA en VVD na moeizame onderhandelingen een akkoord over de opvang van asielzoekers die niet in Nederland mogen blijven.

Noodzakelijk

Een deel van de asielzoekers kan of wil niet terug naar het land van herkomst. Om te voorkomen dat deze mensen op straat belanden hebben veel gemeenten in ons land opvang met de meest noodzakelijke voorzieningen geregeld. In de stad Groningen kunnen ze terecht in het voormalige Formule 1-hotel aan de Helsinkistraat.

Boete

Als het aan de regering ligt, moeten Groningen en veel andere gemeenten stoppen met deze noodopvang . Als ze dat niet doen, hangt hen een boete boven het hoofd.

Zwerven

Veel regionale en lokale politici hebben scherpe kritiek op de aangekondigde regeling. 'Het is wachten op nieuwe groepen mensen die over straat zwerven of in de illegaliteit duiken', aldus de drie fracties in een gezamenlijk persbericht over het aangekondigde spoeddebat in de Groningse gemeenteraad.