Kamer wil dat Kamp verder aan gaskraan draait

© Jos Schuurman/Fotoburo FPS
De Tweede Kamer voert de druk op minister Henk Kamp van Economische Zaken verder op om harder aan de gaskraan te draaien. Dat komt naar voren in het debat van woensdag over het rapport gaswinning van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
De PvdA maakt duidelijk dat er jaarlijks niet meer dan 33 miljard kuub gas uit de Groninger bodem gehaald mag worden. 'Maar als het even kan nog minder,' aldus PvdA-kamerlid Jan Vos.

Veiligheid voorop

De oppositie wil een verdere reductie. 'Pas dan maakt u duidelijk dat de veiligheid van de Groningers nu wel voorop staat,' zegt kamerlid Esther Ouwehand, die naar maximaal 21 miljard wil.
De PVV komt met een motie dat er niet meer dan 30 miljard kuub gas per jaar uit de Groninger bodem gehaald mag worden gehaald. En GroenLinks komt in een motie uit op 21 miljard.

Mogelijk eerder

Kamp komt voor 1 juli met een besluit over de gaswinning dit jaar. Hij doet tijdens het debat de toezegging daar indien mogelijk eerder mee te komen.

Verantwoordelijkheid niet delen

Verder dringt de oppositie aan op veel meer invloed van de provincie Groningen en de gemeenten op de gaswinning. De minister laat weten zijn verantwoordelijkheid niet te willen delen met Gedeputeerde Staten van Groningen.
'De verantwoordelijkheid ligt bij de minister, daarbij gesteund door de ministerraad. Daar kan geen misverstand over bestaan. Neemt niet weg dat wij hechten aan de adviezen van de provincie en gemeenten. Zij worden nu ook al betrokken bij de besluitvorming,' vindt de minister.

Nationaal Coördinator

Verder komt in het debat de aanstaande benoeming van een Nationaal Coördinator Gaswinning uitgebreid aan de orde. Kamp kondigt aan dat daar binnenkort meer duidelijkheid over komt.
GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren wil weten of daar nog contact over wordt gezocht met het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Groningen. 'Ze kunnen vandaag nog contact met me opnemen', reageert Kamp.