FrisLeek wint langslepende kwestie over brandveiligheid

© RTV Noord
De gemeente Leek heeft onvoldoende oog gehad voor de brandveiligheidsvoorschriften bij Hummel Recycling op industrieterrein Diepswal in Leek.
Dat stelt de Raad van State in een hoger beroep, dat was ingesteld door een groep omwonenden die zich hebben verzameld in de actiegroep FrisLeek.

Brandveiligheidseisen

De kwestie draait om de zogenoemde Loods 5 van Hummel, waarin plastic afval ligt opgeslagen. Volgens FrisLeek voldoet Hummel niet aan de brandveiligheidseisen en heeft het bedrijf van de gemeente Leek ten onrechte een vergunning gekregen voor activiteiten in Loods 5.
FrisLeek voerde aan:
- dat in de hal een brandmeldsysteem ontbreekt
- dat er onvoldoende bluswater in de nabijheid van het bedrijf is
- dat er kans is op broei vanwege de aanwezigheid van organisch materiaal in het plastic afval
- dat het dak van de loods niet aan de eisen voldoet om vliegvuur tegen te houden.

Grote brand in 2009

Bij Hummel Recycling heeft in het verleden meerdere keren brand gewoed. De laatste grote brand was in 2009, toen Loods 5 volledig werd verwoest.
De uitspraak van de Raad van State schept duidelijkheid in een al jaren slepend conflict tussen de gemeente Leek en FrisLeek. De rechtbank oordeelde eerder dat de gemeente de vergunning voor Hummel terecht had verleend.
Daarop gingen de omwonenden in beroep bij de Raad van State en die heeft hen nu in het gelijk gesteld.

Reactie gemeente

Burgemeester Berend Hoekstra van Leek heeft de uitspraak inmiddels bestudeerd: 'Wij hebben de vergunning aan Hummel destijds afgegeven na oveleg met de brandweer. We gaan nu opnieuw met hen in overleg om te kijken of die adviezen op de juiste gronden zijn gemaakt en gemotiveerd.'