Na vijf jaar gaat de eerste schop in de grond voor nieuw AZC in Ter Apel

Het heeft vijf jaar geduurd, maar woensdag ging dan toch de symbolische, eerste paal de grond in van het nieuwe AZC in Ter Apel.
In de nieuwbouw van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, het COA, is ruimte voor maximaal 2000 asielzoekers. En daar blijft het volgens het COA en de gemeente Vlagtwedde ook bij want 'afspraak is afspraak'. Ook al is die afspraak al wel vijf jaar oud.

Fases

De oude opvanglocaties op het terrein worden gesloopt. In het nieuwe asielzoekerscentrum komen onder meer woningen, lesruimtes en een basisschool met sportzaal. Het complex wordt in fases gebouwd. In de loop van volgend jaar kunnen de eerste asielzoekers in het centrum terecht.

Zes locaties

Ter Apel is één van de zes locaties die na het bed, bad en brooddebat door het kabinet is aangewezen voor de opvang van illegale, uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat levert volgens het COA mogelijk wel extra aanloop op voor het AZC, maar de illegalen worden opgevangen op een aparte vrijheidsbeperkende locatie binnen het centrum. Qua aantal tellen ze wel gewoon mee voor het maximum van 2000 asielzoekers in Ter Apel.