Bal van 5,7 miljoen ligt bij Studenten en GroenLinks

© JK Beeld
Krijgt FC Groningen de door de club gewenste lening van 5,7 miljoen euro? GroenLinks en Student en Stad moeten nog een keuze maken. Trekken ze het hesje van de oppositie aan, of doen ze straks tikkie terug naar de wethouder en de college-partijen?
Welke van deze twee fracties zich schaart aan de zijde van D66, VVD en PvdA, dat maakt voor een meerderheid in de gemeenteraad van Groningen niet uit. Ofwel: de coalitiepartijen moeten er nog ééntje scoren, de oppositie moet sowieso twéé keer scoren om te winnen.
'Ja, hoe gaan we dat doen? Met een dikke sliding of zo', zegt CDA'er René Bolle woensdagavond.

Af van de onderhoudsbijdrage

De commissie Ruimte en Wonen vergaderde over de afkoopsom van 5,7 miljoen euro die burgemeester en wethouders in één keer wil betalen aan de Euroborg NV. Daarmee is de gemeente af van de structurele onderhoudsbijdrage van 315.000 euro. Die verdwijnt voor de nog resterende 22 jaar uit de boeken.
Euroborg NV (waar de gemeente enig aandeelhouder van is) zal het bedrag vervolgens lenen aan de FC. De club wil onder andere het nu weinig voordelige spelersfonds afkopen en kan dan vervolgens ook 'op financieel verantwoorde wijze bijdragen' aan de bouw van het nieuwe topsportzorgcentrum op Corpus den Hoon. Kortom: de Trots van het Noorden wordt er financieel een stuk beter van.

Een lastige kwestie

Maar of die lening van 5,7 miljoen euro er komt of niet, dat is dus aan GroenLinks (coalitie) en Student en Stad (oppositie).
'We hebben nog geen keuze gemaakt', zegt Benni Leemhuis (GL). 'We zien het nadeel, maar ook de voordelen. Het is een lastige kwestie, waar we nog niet uit zijn', zegt Arjen Banach (Student en Stad).

De hesjes zijn verdeeld

De rest van de partijen heeft woensdag in de oude zaal van het Stadhuis de hesjes op redelijk voorspelbare en overzichtelijke wijze verdeeld. De oppositie speelt tegen de coalitie.
'We zien graag dat ze de beker winnen, maar we zien niks in het doorsluizen van gemeenschapsgeld naar een commerciële voetbalclub', zegt bijvoorbeeld de SP. 'Ze gaan er echt geen nieuwe Messi of Ronaldo mee kopen', reageert de PvdA.

De Jupiler League

Inge Jongman van de ChristenUnie: 'Ik wil het woord Jupiler League bijna niet noemen en ik zal het niemand toewensen. Maar wat als Groningen degradeert?' D66: 'Een financieel gezonde club is ons belang. En we hebben vertrouwen in de houding van het college.'
Wethouder Paul de Rook (D66): 'Ja, wat als de FC degradeert? De Euroborg NV heeft een reservering om tegenvallende inkomsten op te vangen.'

Heel voorzichtig

Het is nog vier nachtjes slapen tot de bekerfinale in de Kuip, maar heel voorzichtig kan FC Groningen alvast de vlag hijsen. Binnenkort neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de miljoenenlening.