Eemshaven blijft in beeld als locatie kerncentrale

© Groningen in Beeld/Joop Tap
Het aardbevingsrisico in Groningen betekent niet dat de Eemshaven ongeschikt is als locatie voor een kerncentrale. Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten als antwoord op Kamervragen van de PvdA.
De Eemshaven is een van de drie mogelijke vestigingsplaatsen voor kerncentrales die in het Structuurschema Elektriciteitsvoorziening (SEV) worden genoemd. 

Voorbarig

De PvdA vindt dat de noordelijke haven daar uit moet worden geschrapt met het oog op de aardbevingen in Groningen. De bewindsman noemt dat 'voorbarig'.
Hij geeft wel toe dat naar het aardbevingsrisico is gekeken bij de keuze van mogelijke locaties. 'De locatie Eemshaven scoorde op dit punt in het onderzoek destijds iets minder gunstig dan de andere twee locaties. De andere twee locaties scoorden op andere criteria relatief minder gunstig', schrijft de minister.

Onderzoek nodig

Kamp laat weten dat bij de bouw van kerncentrales rekening met aardbevingen moet worden gehouden: 'Dit betekent dat specifiek onderzoek naar het aardbevingsrisico moet worden uitgevoerd. Een kerncentrale moet vervolgens zo ontworpen zijn dat deze bestand is tegen aardbevingen.'

Onderzoek

De PvdA vraagt de minister om de Eemshaven nu al te schrappen als mogelijke locatie. Kamp vindt dat te vroeg. Hij wijst erop dat er onderzoek wordt gedaan naar de veiligheidsrisico's voor industriële installaties en gebouwen van de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta.
Ook is er in 2016 nog een evaluatie van het Structuurschema Elektriciteitsvoorziening. 
Het noemen van drie mogelijke locaties betekent niet dat er ook daadwerkelijk kerncentrales bij komen. Daar is nog geen besluit over gevallen. De PvdA is tegen de bouw van nieuwe kerncentrales.