Gaan FC-fans zondag een aardbeving veroorzaken?

© Twitter/Bevingmeter
Gevoelige sensoren in het Groninger stadhuis. Neergezet door zes bedrijven. Doel: kijken of de fans van FC Groningen zondag op de Grote Markt een aardbeving kunnen veroorzaken.
Hoe gevoelig de sensoren zijn, bleek afgelopen weekend al. Ze stonden nog maar net of ze sloegen al uit: de sensoren pikten de aardbeving in Nepal op.

Trillende Grote Markt

Als Feyenoord scoort in de Kuip, dan beweegt het stadion. Dan moet er toch ook iets gebeuren op de Grote Markt als FC Groningen scoort? Op die vraag hopen de bedrijven, die samenwerken in het consortium OSSG, zondag antwoord te krijgen. 'We gaan er vanuit dat de FC zeker drie keer scoort. Als het publiek springt, slaat onze apparatuur uit en die pieken kunnen wij meten.'

Rode vlekken

Waar kunnen de FC-fans straks zien hoe hard ze hebben gesprongen? OSSG heeft een speciale Facebookpagina gemaakt: Laat ons weer eens beven. 'Alle meetgegevens komen in de vorm van een kaartje op die pagina. Op de kaart zijn rode vlekken te zien. Dat zijn de pieken, die we hebben gemeten. We hopen dus dat de Grote Markt straks één grote rode vlek op de kaart is.'

App

Eén van de bedrijven in het consortium, Bevingmeter, gaat ook echte aardbevingen meten in onze provincie. Iedereen kan daaraan meedoen. Met een app op de mobiele telefoon. Als duizenden mensen, verspreid over onze provincie, hun mobieltje bevingen laten meten, ontstaat er een betrouwbaar beeld. Bevingmeter verzamelt de data van al die telefoons en zet dat op een kaartje. Het resultaat wordt zichtbaar in een app. Die is vanaf eind mei voor iedereen gratis te installeren.