Gemeentesecretaris Menterwolde moet weg

Gemeentesecretaris Henk van der Wal van de gemeente Menterwolde moet opstappen.
Dit is het resultaat van het onderzoek naar de vermeende angstcultuur in Menterwolde. De uitkomsten zijn donderdagmorgen gepresenteerd tijdens een persconferentie.

Twee van de drie

Tweederde van de ambtenaren in het gemeentehuis in Muntendam vindt dat er een angstcultuur heerst.

Intimidatie

Het onderzoek is gedaan op aandringen van de gemeenteraad, omdat ambtenaren zich niet meer veilig zouden voelen in het gemeentehuis. Volgens anonieme bronnen is er sprake van machtsmisbruik en intimidatie door de gemeentesecretaris.

Forse kluif

De kersverse burgemeester Rein Munniksma is geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek. 'Ik ben nu veertien dagen burgemeester van Menterwolde en ik realiseer me dat ik ben begonnen aan een forse kluif.' Munniksma is de opvolger van Eduard van Zuijlen, die vorige maand plotseling opstapte.
Munniksma heeft donderdagmorgen de ambtenaren ingelicht over de uitkomsten van het rapport. 'Er was vooral opluchting dat nu duidelijk is hoe groot de problemen zijn', zegt de burgemeester.

Gemeentesecretaris ook geschrokken

Volgens Munniksma is de gemeentesecretaris zelf trouwens ook geschrokken van de resultaten van het onderzoek. Hij zegt dat beide partijen in goed overleg uit elkaar gaan. Hoe de vertrekregeling eruit ziet, is nog niet bekend.

In de rij

Het rapport over de angstcultuur in Menterwolde is een maand later gepresenteerd dan verwacht. Dit komt omdat veel ambtenaren ondervraagd wilden worden.