Haven Lauwersoog gaat voor drie miljoen op de schop

© Remie Ammeraal
De haven van Lauwersoog kan de kade gaan verlengen. De Europese Commissie geeft er groen licht voor. Dit betekent dat de provincie Groningen zo'n drie miljoen euro subsidie, die al klaar lag, mag overmaken naar het havencomplex.
De kadeverlenging is nodig voor de garnalenvissers die gebruik maken van de haven in Lauwersoog. Die krijgen straks meer aanlegplekken, ze krijgen meer faciliteiten om te laden en lossen en om hun schip schoon te maken.
Niet alleen de kade wordt aangepakt, ook de jachthaven voor plezierboten. Daar komt bovendien een drijvend platform voor de recreatievisserij.

concurrentievervalsing

De Europese Commissie moest beoordelen of de subsidie geen concurrentievervalsing zou betekenen in de Europese, grensoverschrijdende handel.
Volgens de commissie is dat niet het geval, omdat de investering alleen effect heeft op de Noord-Nederlandse markt. De uitspraak over Lauwersoog viel samen met zes andere gevallen, waarin de commissie hetzelfde argument gebruikt.

Duidelijkheid

Gedeputeerde Henk Staghouwer is blij met de duidelijkheid. 'We hebben het plan voor de verlenging zelf aangemeld. De haven had het bedrag niet terug kunnen betalen wanneer we al aan het werk waren gegaan en Brussel ons had teruggefloten. Gelukkig kunnen we nu aan het werk. We kunnen de garnalenvissers van Lauwersoog zo goed verder helpen.'