Acties op komst in de metaalsector

De FNV is begonnen met het voorbereiden van landelijke estafettestakingen in de groot- en kleinmetaal.
Aanleiding zijn de vastgelopen cao-besprekingen met de werkgevers. De stakingsactie gaat eind mei van start. In Noord-Nederland is Hoogezand-Sappemeer als eerste aan de beurt. Daar wordt op 5 juni bij verschillende bedrijven het werk neergelegd.

Extra vrije dagen

De bonden eisen een loonsverhoging van drie procent per jaar, de werkgevers bieden 1,5 procent. Verder steggelen de partijen over secundaire arbeidsvoorwaarden die de werkgevers willen afschaffen, zoals extra vrije dagen voor oudere werknemers.

Bonden wegjagen

'Maar er speelt meer', zegt Ad de Vos, bestuurder bij FNV Metaal. 'Eén van de belangrijkste punten is dat de werkgevers de bonden uit de bedrijven willen jagen. Stel dat we landelijk een loonsverhoging van drie procent afspreken, dan willen de werkgevers de vrijheid hebben om in de bedrijven in het land daarvan af te wijken. En afwijken betekent altijd dat het minder wordt. Dat willen wij niet'.

De Kuip

De landelijke actie begint op 29 mei met een bijeenkomst in de regio Rotterdam. Die vindt plaats in stadion De Kuip. De Vos verwacht dat CNV Bedrijvenbond zich binnenkort bij de acties aansluit.