Omwonenden verwachten weinig overlast van bouw protonencentrum

Er moeten 158 palen de grond in en meer dan duizend vrachtwagens rijden vervolgens af en aan met beton. Toch verwachten de omwonenden niet veel overlast van de bouw van het nieuwe protonentherapiecentrum bij het Universitair Medisch Centrum in Groningen.
In het centrum kan over enkele jaren kanker effectiever behandeld worden.
Voor de bouw van het centrum moeten zo'n 1100 betonwagens naar de noordkant van het UMCG komen. Dat is nodig om de muren van het gebouw dik te maken: maar liefst 4,5 meter. Dat moet om de straling van de therapie op te vangen.

P. Campersingel overbelast

Bij de aan- en afvoer van het beton willen het UMCG en de aannemer de Petrus Campersingel ontzien. 'Die is nu al overbelast', zegt projectdirecteur Bert Jan Souman. De betonwagens gaan daarom vanaf de betoncentrale via de ringweg over de busbaan bij de Oosterhamrikkade.

Niet heien, maar schroeven

Ook hoeven bewoners zich geen zorgen te maken over heiwerkzaamheden en de geluidsoverlast die daarmee gepaard gaat. De 158 palen die de aarde in moeten worden namelijk de grond in geschroefd.

Bevingsbestendig

Dat heeft niet alleen als voordeel dat er minder geluidsoverlast is, maar het gebouw is zo ook beter bestand tegen aardbevingen. Het gebouw kan een klap die 'eens in de vijfduizend jaar voorkomt' aan, volgens UMCG-bestuurslid Henk Snapper.
Het ontwerp van het protonencentrum is in overleg met de NAM aangepast. Die neemt ook de extra kosten voor haar rekening.

Apparatuur

Het gehele project kost tussen de 60 en 65 miljoen euro. Die kosten zitten grotendeels in de apparatuur. 

Eerste patiënt

De bouw start vrijdag. Voor de Kerst van 2016 moet het gebouw af zijn. Dan moet er nog volop getest worden. Pas een jaar later kan het de deuren openen voor de eerste patiënt.