Haalt fadozangeres Hendriktje Ruiter de finale in Portugal?

© RTP
Het is al een prestatie op zich: Hendriktje Ruiter uit Winschoten staat maandag 4 mei in de halve finale van de nationale fadowedstrijd op de Portugese televisie.
De afgelopen maanden werden de voorrondes gehouden. Zes kandidaten bleven er over. Henriquinha Maria, zoals ze in Portugal wordt genoemd, woont nog maar een jaar in Lissabon en heeft het nu al zo ver geschopt.

Tegenstander

Tegen wie de zangeres het moet opnemen? Ze heeft geen idee. 'Ik hou me daar niet zo mee bezig. Ik concentreer me op mezelf. Dat is kennelijk mijn manier', zegt de zangeres, die in een ver verleden in het achtergrondkoor van Heman Brood heeft gezongen.

Oefenen op uitspraak

De afgelopen maanden heeft Hendriktje heel veel geoefend op haar uitspraak, zodat ze nog beter als een Portugese klinkt. Complimenten kreeg ze al bij de voorrondes: 'Ze hebben het nog nooit zo meegemaakt, dat een buitenlander zo goed fado zingt en een traditionele fadozangeres zei dat ik alles in huis had om een grote fadista te worden'. 

Live meekijken

De halve finale, de Grande Premio Nacional do Fado, is in Portugal maandagmiddag rond vier uur live te zien in het programma Há Tarde op RTP1. Dan is het hier vijf uur 's middags. Wij kunnen de uitzending online meekijken op de website van RTP. De uitslag wordt een week later bekend gemaakt.