Omstreden Islam-prediker komt naar Groningen

De omstreden imam Sheikh Adel al-Kalbani komt op 5 mei naar Groningen. De uit Saoedi-Arabië afkomstige islamitisch geestelijke is op tournee langs moskeeën door Nederland. Hij bezoekt ook Amsterdam en Utrecht. Een bijeenkomst in Eindhoven gaat niet door.
Al-Kabani huldigt intolerante en radicale standpunten. Zo zegt hij in een
met een tv-zender dat 'joden en christenen van het Arabisch schiereiland verdreven moeten worden'.

In 2013 werd Al-Kabani nog de toegang tot Groot-Brittannie geweigerd.

'Geen commentaar'

De Sheik wordt naar Groningen gehaald door het Islamitisch Centrum Groningen, dat ook de Moskee Groningen beheert. Woordvoerder Jeffrey Jager van Moskee Groningen bevestigt de komst van Al-Kabani, maar hij houdt zijn lippen verder stijf op elkaar. Vragen over waarom deze imam is uitgenodigd en of de Moskee bekend is met zijn ideeën, wil Jager niet beantwoorden. Hoeveel mensen worden verwacht wil Jager evenmin kwijt.

PVV boos

De PVV in Groningen maakt zich kwaad over de komst van wat de partij een 'haatimam' noemt. Volgens de partij is het Groningse college van B&W veel te laks en moet de bijeenkomst met Al-Kabani worden verboden. 'Hij krijgt nota bene een dag na de Dodenherdenking, op Bevrijdingsdag, gelegenheid zijn haat tegen joden en christenen ook in Groningen te botvieren', aldus de partij op haar website.