Wie betaalt voor restauratie graf dode bij landarbeidersstaking?

De begraafplaats van Finsterwolde ligt vol met oude, bijzondere graven. Maar één van die graven heeft voor veel Oost-Groningers extra betekenis. Dat is het graf van Eltjo Siemens.
Siemens kwam in 1929 om het leven bij een grote landarbeidersstaking. 'Eltjo had daar niets mee te maken', zegt Louis Hagen van de Werkgroep Restauratie Begraafplaats Finsterwolde. Hij werd geraakt door een kogel van de marechaussee.
Siemens stond simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek.

Particulier graf

Het graf van Siemens is in verval geraakt en moet gerestaureerd worden, zo vindt de werkgroep. 'De marmeren platen zitten vol met scheuren en de banden om het graf zijn ook kapot', legt Louis Hagen uit.
Maar wie gaat dat betalen? 'De gemeente zegt dat het een particulier graf is en dat de zoon van Eltjo de restauratie moet betalen', verzucht Hagen. Die zoon is nu 93 jaar. 'En hij verloor op deze manier zijn vader, die ga ik niet om geld vragen.'

Bijdrage doen

Hagen wil daarom dat de gemeente met een bijdrage over de brug komt. 'Het gaat me niet eens om de hoeveelheid geld. Het gaat om de ondersteuning van de politiek en de gemeente. Ze moeten een bijdrage doen om dit monument te restaureren.'
In de Oldambtster gemeenteraad wordt Hagen in ieder geval al gesteund door de Verenigde Communistische Partij (VCP). Nu is het nog wachten op de definitieve bijdrage.