'Man dwong vriendin tot seks met haar kinderen'

Een bizarre rechtszaak vrijdag voor de rechtbank in Groningen. Daar stond een 48-jarige man uit Delfzijl terecht voor de verkrachting en mishandeling van zijn toenmalige vriendin. Hij zou ook haar minderjarige kinderen hebben gedwongen hun moeder te verkrachten.
De verdachte zou het leven van zijn ex en drie kinderen tot een hel hebben gemaakt. Ze werden vernederd, mishandeld en verkracht. De vrouw liep in die tijd botbreuken en brandwonden op.

Smartengeld

Het misbruik speelde zich af tussen 1993 en 2006. Twee jaar geleden deed de vrouw aangifte. Het Openbaar Ministerie spreekt van een zeer heftige zedenzaak en eist vijf jaar cel tegen de man. De kinderen en hun moeder vragen bijna een ton aan smartengeld.

Complot

De man ontkent de aantijgingen en spreekt van een complot, een wraakactie, mogelijk omdat hij een paar jaar geleden de maandelijkse financiële bijdrage aan het gezin stopzette. Volgens hem heeft de vrouw zijn kinderen tegen hem opgezet.
Zijn advocaat Keuning vraagt de rechtbank de man vrij te spreken. Hij houdt het op een verschil in perceptie en vraagt zich af waarom de zaak niet eerder is gemeld. Hij wijst de rechtbank er ook op dat eerder een aangifte van zware mishandeling, waarbij de vrouw haar onderarm brak, werd geseponeerd.

Twee gezichten

Volgens deskundigen is de verdachte een man met twee gezichten. 'Die oppervlakkig goed functioneert, maar kampt met onderliggende problemen'. Ze durven niet te zeggen of de man de daden kan worden aangerekend en of hij kan worden behandeld.
De verdachte heeft veertien maanden in voorarrest gezeten en mag het verloop van het proces in vrijheid afwachten. De rechtbank doet 13 mei uitspraak.