Liveblog: Wietkwekerij ontploft in Groningen, omwonenden kunnen naar huis (gesloten)

In een appartement aan de Monnikhof in Groningen heeft zaterdagmiddag een explosie plaatsgevonden. In de woning zat een wietkwekerij verborgen. Een deel van de gevel is eruit geknald. Laatste update: 21:50 uur.
De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. Volgens de brandweer heeft de explosie flink wat schade aangericht.
Update 21:50 uur Volgens de politie waren er 548 hennepplanten in de kwekerij.
Update 16:30 uur De bewoners van de omliggende woningen mogen hun huizen weer in. Volgens de brandweer is de situatie weer veilig. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend, daar doet de politie onderzoek naar. Hiermee sluiten we het liveblog.
Update 14:54 uur De brandweer bevestigt dat de omwonenden nog niet naar huis kunnen. Er wordt onderzocht of dit deel van het appartementencomplex nog wel veilig is. Het zou gaan om ongeveer tien appartementen.
Update 14:28 uur Na de explosie is een 51-jarige man uit Groningen aangehouden. De politie gaat hem verhoren. De woningen zijn officieel niet ontruimd, maar de brandweer heeft de bewoners wel uit voorzorg gevraagd hun woningen te verlaten.
De politie onderzoekt of het appartementencomplex nog wel veilig is. Het is onduidelijk wanneer de bewoners weer naar huis mogen. Ook doet de politie onderzoek naar de oorzaak van de explosie.
Update 14:18 uur Een van de omwonenden laat weten dat ze nog wel even snel wat uit haar woning mocht halen, maar dat ze er nu niet meer in mag. De politie kan nog niet bevestigen of er huizen zijn ontruimd.
Update 14:06 uur De politie laat weten dat de energie voor de wietkwekerij van buitenaf werd afgetapt.
1e onderzoek in de woning #Monnikhof wijst uit dat de energie buiten elektriciteitsmeter werd afgetapt. Kortom: hier is sprake van diefstal.
— Politie Groningen (@polgroningen) May 2, 2015
Update 13:44 uur Volgens de politie is niemand gewond geraakt. Wel is één persoon aangehouden.
Het appartement is vlakbij winkelcentrum Beren in Groningen.
Voor- en achtergevel van woning aan Beren/Monnikhof eruit. Wietplantage. pic.twitter.com/ORAC21RBY8
— Jan Roelof Dries (@jrdries) May 2, 2015