Weer bevingspand plat: 'Dit doet heel veel pijn'

'Kijk nou, de grijper hapt nu een stuk uit mijn vroegere slaapkamer. Dat doet me heel veel pijn,' zegt Trees de Boer met trillende stem.
Zij en haar broer Klaas moeten met lede ogen aanzien hoe hun vroegere ouderlijk huis in Kantens ten prooi valt aan de slopershamer. Trees kan amper haar emoties bedwingen als we een kijkje nemen bij de sloop.

Steen voor steen

Hun vader bouwde het veertig jaar geleden eigenhandig steen voor steen op. 'En nu gaat het in een paar dagen tegen de grond. Vreselijk om dit te moeten aanzien,' verzucht Klaas de Boer.
Het is het vijfde pand in het aardbevingsgebied dat bezwijkt. Eerder werden al een boerderij in Middelstum en huizen in Bedum, Lageland en Stedum afgebroken. Binnenkort komen daar nog eens 43 Jarinowoningen in Loppersum bij.

Breuklijn

Ook de woning in Kantens heeft teveel schade door aardbevingen opgelopen. Herstellen is te duur. 'Het is geen slecht gebouwd huis, maar de pech is dat het precies op een breuklijn ligt. Dat heeft veel extra schade veroorzaakt,' vertelt Klaas, zelf aannemer van beroep.

Veel herinneringen

Het is een hard gelag voor broer en zus. Een paar jaar geleden werd het huis al verkocht, maar beiden wonen nog steeds op steenworp afstand. 'Het voelt nog steeds als ons huis. We zijn hier groot geworden en hebben hier heel veel herinneringen liggen.'
Bij de bouw van het huis legde Klaas al de basis voor zijn huidige aannemersbedrijf. 'Ik heb hier het vak geleerd van mijn vader.'

Dubbel gevoel

Komt bij dat hij als aannemer ook nog eens volop actief is in het aardbevingsgebied. 'Dat geeft een heel dubbel gevoel. Het levert veel werk op voor de regio. Dat is zakelijk gezien ook goed voor ons. Maar als ik hier zo moet toekijken hoe mijn ouderlijk huis wordt gesloopt, voel ik me ook slachtoffer.'