Bijzondere dodenherdenking in Anloo

Maandagavond worden tijdens de dodenherdenking een aantal Groningse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht op een bijzondere plek: het onderduikershol in het Evertsbos bij Anloo.
In de nacht van 8 april 1945 werden hier 10 gevangenen van het Groninger Scholtenhuis door de Duitsers en hun Nederlandse handlangers uit de weg geruimd.

Dat gebeurde bij het voormalige onderduikershol in het bos bij Anloo.

Dit hol was gegraven door Nederlandse verzetsstrijders die zich hier probeerden te verbergen. Bij toeval werd het hol ontdekt en drie van de onderduikers werden gevangen genomen.


Oorlogsvoorwerpen

De stichting oud Anloo is op het ogenblik bezig met een archeologische opgraving in- en rond het hol. Een luizenkam, een flesje hoestdrank en schoenen herinneren aan de mensen die hier ondergedoken zaten.

Maar er zijn ook resten van handgranaten gevonden en kogelhulzen die vermoedelijk zijn gebruikt bij de executie van de verzetsstrijders in 1945.

Reconstructie

De stichting oud Anloo wil het onderduikershol reconstrueren en openstellen voor publiek. De dodenherdenking van maandagavond begint om 18.45 uur met een stille tocht naar het monument bij het hol, vanaf het kruispunt met de wegwijzer naar het monument in het Evertsbos.