Pekela viert bevrijding met Poolse oud-strijder

© Remco in 't Hof
Pekela viert dinsdag de bevrijding met een 88-jarige oud-militair uit Polen. Het gaat om Edward Szczerbiñski. Hij bevrijdde zeventig jaar geleden als 17-jarige jongen met de geallieerden Oost-Groningen.
Szczerbiñski was marconist van de eerste Poolse pantserdivisie. Een marconist is opgeleid in het zenden en ontvangen van signalen met behulp van een radio.

Ontvangst

De oud-strijder is maandag 4 mei aangekomen in Pekela. Hij werd ontvangen door het Oranje Bevrijdings Comité Pekela (OBCP). 's Avonds was hij te gast bij de dodenherdenking.

Eretocht

Op Bevrijdingsdag maakt Szczerbiñski een eretocht door de plaatsen, die hij samen met de geallieerden heeft bevrijd. Het gaat onder meer om Meeden, Muntendam, Veendam, Stadskanaal en Boven Pekela.

Indrukwekkend

Volgens Hennie Haaijer van het OBCP vindt Szczerbiñsk zijn bezoek aan Oost-Groningen 'zeer indrukwekkend'. 'Als marconist zag hij weinig van de omgeving, maar toch kan hij zich dingen herinneren. Hij vertelde ons zich hier thuis te voelen en ons te beschouwen als familie', zegt Haaijer.