Nog een huis in Kantens tegen de vlakte

In Kantens moet ook een tweede woning worden afgebroken. Het gaat om het vroegere café de Posthoorn aan de Middelstumerweg.
Het pand is zwaar beschadigd door aardbevingen. Herstellen is te duur. Na de sloop komt op dezelfde plek mogelijk een nieuw huis.

Nog geen reactie

Jaren geleden werd het café al omgebouwd tot woonhuis. Er zijn onder meer nieuwe buitenmuren omheen geplaatst. De bewoners willen in afwachting van de onderhandelingen met de NAM over nieuwbouw nog niet reageren.
Vlakbij aan de Bredeweg in hetzelfde dorp is inmiddels een woonhuis gesloopt. Die woning stond in het verlengde van het pand aan de Middelstumerweg.

Breuklijn

Dorpsbewoners vermoeden dat onder deze huizen een breuklijn ligt. Jaren geleden werd in dezelfde omgeving al een boerderij onbewoonbaar verklaard.
Veel woningen in Kantens hebben forse schade door aardbevingen. Zo is een ander huis aan de Middelstumerweg al ontruimd. Dat pand wordt binnenkort bouwkundig versterkt.

'Het blijft hier niet bij'

Het vroegere café is het zesde pand in het aardbevingsgebied dat tegen de vlakte gaat. Daarnaast moeten ook 43 Jarinowoningen in Loppersum worden afgebroken. Volgens NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar blijft het daar niet bij.
Hij wijst erop dat versterken niet bij alle beschadigde panden haalbaar is. 'Wanneer de ingrepen de kosten voor nieuwbouw overstijgen, kan er samen met de bewoner besloten worden om alternatieven te onderzoeken. Nieuwbouw kan dan een optie zijn. Bewoners krijgen dan een veiliger huis terug,' zegt Van Rootselaar.