Loppersum speelt de oorlog en bevrijding na

Vrouw Woltjes trapt voor haar leven omdat de Duitse soldaten haar fiets willen hebben. Even verderop sluit Lopster burgemeester Van der Munnik een deal met een NSB-officier en redt hiermee het dorpshuis. Het is 1940-45, Loppersum zit midden in de Tweede Wereldoorlog.
Waargebeurd

Deze verhalen zijn echt gebeurd. Ze zijn dinsdag in Loppersum nagespeeld door acteurs.
Het idee om deze verhalen uit te beelden komt van de Historische Vereniging Loppersum. De vereniging werkt voor de gelegenheid samen met toneelvereniging Sappho.

Populair

De verhalen worden opgevoerd op verschillende locaties in het dorp. 'Het is dus echt een verhalen-wandeling' zegt Rijnen,' en ze waren van te voren al zo in trek dat er een extra wandeling is bijgekomen voor 's avonds kwart voor acht'.

'Iets meedoen'

Angela Rijnen van de Historische Vereniging Loppersum: 'Omdat het dit jaar zeventig jaar geleden is dat Nederland is bevrijd wilden we iets speciaals doen. We hadden heel wat verhalen liggen van mensen die tijdens de oorlog van alles hebben meegemaakt en daar moesten we iets mee doen'.

Boekje

Bij de voorstellingen hoort ook een speciaal boekje: 'Oorlog en de bevrijding in Loppersum-verhalen op straat'. Het boekje is uitgegeven ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding en is te koop via de Historische Vereniging Loppersum.