Gevaarlijke spoorwegovergang Winsum gaat dicht

De onbewaakte spoorwegovergang bij de Voslaan in Winsum, waar vorig jaar twee dodelijke ongelukken plaatsvonden, gaat dicht.
Eén van de slachtoffers was
. Zijn familie eist dat ProRail zo snel mogelijk de spoorovergang veiliger maakt.
Om dat af te dwingen dreigden de nabestaanden met een kort geding tegen spoorbeheerder ProRail, de gemeente Winsum en vervoerbedrijf Arriva.

Noodweg

ProRail heeft nu beloofd samen met de gemeente zo snel mogelijk maatregelen te nemen. De overgang wordt afgesloten. In plaats daarvan wordt de komende weken een noodweg aangelegd tussen de Voslaan en de dichtsbijzijnde bewaakte overweg.
Volgens woordvoerder Jouke Schaafsma ligt er nu een plan bij staatssecretaris Mansveld voor de aanpak van soortgelijke onbewaakte overgangen. Mansveld heeft volgens Jaarsma geld toegezegd, maar ook gezegd dat gemeente en provincie moeten meefinancieren. Volgens Schaafsma zit ProRail vast aan geoormerkt geld voor specifieke doelen en kan het daar niet zo maar van afwijken. 'Maar we willen allemaal hetzelfde.'
De nabestaanden van Kazemier laten weten tevreden te zijn met de toezegging en zien daarom voorlopig af van de aangekondigde rechtszaak. 'We gaan ervan uit dat we samen tot een oplossing komen. Mocht dat niet zo zijn, dan komt er alsnog een zaak', zegt advocaat Arvin Kolder van de nabestaanden.